Er is reden genoeg om een helm te dragen: Een helm voorkomt namelijk ernstig hersenletsel bij een val of een botsing. Tegenwoordig zijn er goed geteste helmen op de markt die prettig zitten, je hoofd lekker warm houden en er ook nog eens goed uitzien. Bovendien is het nu bijna een vast onderdeel van je ski outfit. Gelukkig zien we steeds meer skiërs die een helm dragen tijdens het skiën. Helmen verminderen het risico op hoofdletsel bij een val aanzienlijk.

Risico op hoofd- en hersenletsel
Het risico op een blessure bij skiën en snowboarden is – in vergelijking met andere sporten- relatief klein. Maar àls je geblesseerd raakt – bijvoorbeeld doordat je hoofd iets raakt (sneeuw, ijs, rotsblok, paal, boom, andere wintersporter) – is het vaak wel veel ernstiger. De hoofd- en hersenletsels variëren van een open wond of een hersenschudding tot ernstig hersenletsel als een schedelbasisfractuur. Dit zijn blessures waar je langdurig hinder van kunt ondervinden. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook als je je normale leven weer op wilt pakken. Het zogenaamd latent hersenletsel kan leiden tot concentratieverlies, minder goed geheugen, problemen met zien,horen, ruiken en voelen en sneller geïrriteerd zijn.

Functie helm
Als je een helm draagt, zit er iets tussen je hoofd en het geraakte oppervlak. Je hoofd wordt zo beschermd tegen hersenletsel, maar ook tegen open wonden. De helm bevat een polystyrene (piepschuim) schaal die de schedel beschermt tegen de harde klap bij een val. De krachten die normaal direct op je schedel komen, worden opgevangen door de helm en verdeeld over een groter oppervlak. Dit maakt dat de impact op de schedel veel minder is dan zonder een helm en verkleint daarmee (wetenschappelijk bewezen) de kans op (ernstig) hoofdletsel.

Reden genoeg om een helm te dragen tijdens het skiën!