advisering

Advisering

bemiddeling

Bemiddeling

coaching

Coaching

training

Training

  • PERSOONLIJKE EN ORGANISATIE ONTWIKKELING
  • OPTIMALISATIE
    REVITALISATIE
    SPECIALISATIE
    BEDRIJFSPARTICIPATIE

Scansense Tegenwind versus Voordewind Uitzichtloos versus Overzicht Kilte versus Ontpoppen Onzekerheid versus Helderheid Hoogmoed versus Inzicht Vermijding versus Genoegen Overvloed versus Invloed Omzeilen versus Aansporen Dwaalspoor versus Herkenning

Skiskills bij Winteropening SnowWorld Zoetermeer

Posted in: Algemeen
  |  by:

Skiskills bij Winteropening SnowWorld Zoetermeer

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober a.s. vindt in Zoetermeer de jaarlijkse Winteropening weer plaats bij SnowWorld! Zowel zaterdag als zondag worden er van 11:00 uur tot 17:00 uur vele leuke activiteiten georganiseerd. Jong of oud, beginner of gevorderd, voor iedere wintersportliefhebber is er wat te doen. Ook als u alleen een kijkje wilt nemen bent u van harte welkom!

Skiskills is op zondag 8 oktober met een stand aanwezig om extra uitleg te geven over haar lesaanbod: Wintersporttraining Skiskills, voor iedereen die beter wil leren skiën.
Skiskills is partner van SnowWorld en als zodanig benut Skiskills de faciliteiten van SnowWorld voor zowel de ‘Mind & Movement’ als de ‘Muscle & Movement’ trainingsvarianten.

https://www.snowworld.com/nl/Winteropening

Speciale banden


Skiskills is facilitair partner van SnowWorld (Zoetermeer)


Skiskills is aangesloten bij de
Nederlandse Ski-Vereniging


Skiskills is mediapartner van Respect The Mountains


Skiskills is zakenpartner van Scansense

0

Wintersporttraining Skiskills voor iedereen die beter wil leren skiën

Posted in: Algemeen
  |  by:

Wintersporttraining Skiskills is flexibel inzetbaar voor iedereen die beter wil leren skiën (doelgroep 1 en/of 2).

Eén leertraject, vier bouwstenen (totaal-concept):

1) Trainingsvariant met Mind & Movement-accent (individueel).
Deze training biedt een gecombineerde focus op ski-techniek en emotieregulatie, ter voorkoming van disfunctionele angstgevoelens:
a) Theorieles.
b) Praktijkles.
Deze training wordt met een toetsing afgesloten, waarmee bij voldoende resultaat het Skiskills-certificaat te behalen is.
Door bewuster te leren skiën vergroot de mentale weerbaarheid.

2) Trainingsvariant met Muscle & Movement-accent (groepsverband).
Deze training biedt een gecombineerde focus op ski-techniek en bewegingsregulatie, ter voorkoming van disfunctionele bewegingsafloop:
a) Theorieles.
b) Praktijkles.
Deze training wordt met een toetsing afgesloten, waarmee bij voldoende resultaat het Skiskills-certificaat te behalen is.
Door bewuster te leren skiën vergroot de fysieke weerbaarheid.

Eén lesprogramma, vier uitdagingsniveaus (maatwerk-concept):
– Niveau 1 (groen)
– Niveau 2 (blauw)
– Niveau 3 (rood)
– Niveau 4 (zwart)

Lees verder

Speciale banden


Skiskills is facilitair partner van SnowWorld (Zoetermeer)


Skiskills is aangesloten bij de
Nederlandse Ski-Vereniging


Skiskills is mediapartner van Respect The Mountains


Skiskills is zakenpartner van Scansense

0

Wintersporters weten het wel, maar doen het niet; Test jezelf met de Ski-APK

Posted in: Algemeen
  |  by:

Wintersporters weten het wel, maar doen het niet; Test jezelf met de Ski-APK

Meerderheid gaat onvoorbereid de piste af
Meer dan de helft (53%) van de wintersporters bereidt zich niet fysiek voor als ze op wintersport gaan, terwijl 84% wel weet dat je hiermee de kans op blessures kunt verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek[1] van TNS Nipo, in opdracht van Zilveren Kruis. Jaarlijks keren honderden mensen met een botbreuk terug van wintersport, om maar te zwijgen over het aantal blessures. Zilveren Kruis wil wintersporters bewust maken van het belang van een goede voorbereiding en ontwikkelde daarom een zelftest, de Ski-APK .

Liever afdalen dan opbouwen
“Een week wintersporten vraagt vaak meer van je lichaam dan je denkt. Ook als je al sport is een goede voorbereiding voor wintersport noodzakelijk,” zegt Beate Dejaco, fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal en betrokken bij sportkoepel NOC*NSF. “Skiën en snowboarden zijn intensieve sporten die veel van je lichaam vragen. Je gebruikt spieren die je normaal misschien niet of nauwelijks traint.” Ondanks dat veel wintersporters (84%) weten dat een goede voorbereiding blessures kan voorkomen, handelt niet iedereen hier naar. Meer dan de helft (53%) doet niets met deze voorkennis. Jongeren lijken nog meer te vertrouwen op hun eigen fysieke conditie en bij hen ligt het gemiddelde dan ook nog hoger: 59% bereidt zich niet voor. Gevraagd naar de reden waarom wintersporters zich niet voorbereiden: ‘niet nodig’ (51%) luidt het antwoord. Met alle gevolgen van dien, zo blijkt uit cijfers van alarmcentrale Eurocross. Tijdens de wintersport ontstaan vaak blessures. Die zelfs het einde van de vakantie kunnen betekenen. In de wintersportperiode vliegt er bijna dagelijks iemand van de piste naar huis met een gipsvlucht.

Winter-APK voor je lijf
“Iedereen heeft een goede voorbereiding nodig. Ook ik bereid me altijd voor, voordat ik afdaal. Ervaring mag nooit een aanleiding zijn dit over te slaan,” zegt Olympisch snowboardkampioen Nicolien Sauerbreij. Samen met Sport Medisch Centrum Papendal en Zilveren Kruis werkte zij daarom mee aan de Ski-APK, een online tool waarmee wintersporters hun fitheid kunnen testen. Sauerbreij deelt haar drie belangrijkste tips met wintersportend Nederland.

Zelftest Ski-APK

Zeker de piste af
Zo zeker als sommige wintersporters zijn voordat ze op wintersport gaan, zo anders kan het zijn als ze eenmaal op de top van de berg staan. 59% van de vrouwen erkent wel eens bang te zijn iets te breken, bij mannen ligt dit lager: 38%. Goed verzekerd zijn neemt bij een grote groep (61%) een deel van die onzekerheid weg. Wat veel mensen niet weten is dat je niet met elke polis standaard goed verzekerd bent voor ongevallen op de piste. Check daarom altijd of je goed verzekerd bent voordat je wintersportvakantie begint. Kijk voor meer informatie op de website van Zilveren Kruis. Zilveren Kruis heeft de vijf veel voorkomende vragen van wintersporters beantwoord op de website.

[1] Uitgevoerd door TNS NIPO onder 1.155 Nederlanders in opdracht van Zilveren Kruis, 2015
Bron: Zilveren Kruis, Raad en daad, 14 december 2015


0

Gevraagd docent(e) Duits op C2-niveau en aangeboden cursus Duits voor wintersporters

Posted in: Algemeen
  |  by:

Gevraagd docent(e) Duits op C2-niveau en aangeboden cursus Duits voor wintersporters
Skiskills zoekt een docent(e) Duits op ERK-niveau C2, met een Duitse achtergrond en woonachtig in midden Nederland, voor het geven van cursussen aan wintersporters die zich willen bekwamen in gebruik van de Duitse taal om hun slagingskansen op het gebied van opleiding en/of werk te vergroten.

Deze cursus wordt naar het inzicht van de docent(e) zelf en aan de hand van leerbehoefte van de deelnemers aangeboden, op die momenten waarop de docente( e) daarvoor beschikbaar is. Het betreft individueel en/of groepsonderwijs op minimaal B2-niveau, waarin diverse aspecten uit de wintersportwereld, en eventueel zomersport, (vaktaal) aan bod komen. Bij voldoende animo behoort een instapcursus op B1 niveau tot de mogelijkheden.
Op korte termijn is te al starten met individueel onderwijs op C2-niveau, terwijl het overige opleidingsaanbod nog vorm moet gaan krijgen.

Tot de doelgroep behoren onder meer ski- en snowboardleraren die de Duitse taal willen benutten voor het ontwikkelen van hun beroepsactiviteiten, omdat Duits de meest voorkomende taal in Europa is.

Aanmelding
Heb je interesse in deze freelance-functie, maak dit dan kenbaar middels een CV met begeleidend schrijven via info@skiskills.nl. Telefonische informatie kan je verkrijgen bij Frans Karremans, coördinerend trainer/directeur van Skiskills via tel. 06-51751999. De selectieprocedure zal binnen afzienbare tijd worden opgestart.

Heb je belangstelling voor deze cursus, meld je dan alvast aan middels een vrijblijvende voorinschrijving via info@skiskills.nl. In dat geval zal jou nieuws worden toegezonden, zodra er meer over ons opleidingsaanbod bekend is. Na verloop van tijd zal de aanmeldingsprocedure worden opgestart.

Het Gemeenschappelijk Europees referentiekader, meestal alleen Europees referentiekader, is een richtlijn voor verschillende Europese talen om het niveau, dat iemand de taal beheerst, te beoordelen. Daarbij worden de mondelinge en de schriftelijke vaardigheid beoordeeld. Het kader telt zes niveaus, waarin examen kan worden gedaan. Het Europees referentiekader is tussen 1989 en 1996 door de Raad van Europa samengesteld.
ERK-ovezicht

Waarom Duits?


0

‘Advies op maat tool’ om wintersportblessures te verminderen

Posted in: Algemeen
  |  by:

‘Advies op maat tool’ om wintersportblessures te verminderen

In samenwerking met VeiligheidNL onderzoekt de Nederlandse Ski Vereniging of preventieve adviezen de kans op wintersportblessures verminderen. Hiervoor is een ‘advies-op-maat-tool’ ontwikkeld die getest moet worden door beginnende of minder fitte wintersporters. Neem deel aan het onderzoek, test als eerste de nieuwe tool en maak kans op een Bever-cadeaubon t.w.v. €250,- of 1 van de 10 skibrillen van Giro of Poc!

Op de website van de NSkiV vindt u informatie over het onderzoek en de voorwaarden; Opgeven voor het onderzoek kan t/m 31 december 2016 via het aanmeldformulier.

Informatie over het onderzoek en aanmeldformulier


0

Is er een verplicht rijbewijs voor de piste op komst?

Posted in: Algemeen
  |  by:

Is er een verplicht rijbewijs voor elke piste op komst?

Iedere zomer en winter genieten veel mensen van de natuur in de Alpen en andere berggebieden in Europa. Onder hen naar schatting 1,5 miljoen Nederlanders, de wintersporters meegerekend. Alle bergsporten – van bergwandelen of mountainbiken tot rotsklimmen of alpinisme – vinden plaats in de vrije natuur onder omstandigheden die niet volledig te controleren zijn.
De grens tussen risicosporten en ‘gewone’ sporten is vaag, en wordt in de praktijk vooral bepaald door de dekkingsvoorwaarden van verzekeraars. Risicosporten zijn sporten waarbij de beoefenaar een relatief groot risico loopt op lichamelijk letsel. Een bekend voorbeeld zijn de verschillende vormen van wintersport en bergsport, die in Nederland vaak niet onder de dekking van een gewone reisverzekering vallen en waarvoor aanvullende dekking moet worden afgesloten. Ook ongevallenverzekeringen kennen vaak uitsluitingsclausules voor zulke sporten.

De relatie tussen sport en mechanismen voor de erkenning van diploma’s is complex, omdat er in het ene land heel anders tegen beroepen in de sportsector wordt aangekeken dan in het andere land. In sommige lidstaten van Europa bestaan sterk gereglementeerde en gestructureerde beroepen en personen die niet in het bezit zijn van bepaalde kwalificaties, mogen deze beroepen niet uitoefenen. In andere landen is sport meer een vrijetijdsbesteding die in beginsel door vrijwilligers wordt begeleid. In deze landen is het idee van “professionalisering” op dit gebied nog absoluut geen gemeengoed. Tussen deze uitersten bestaan situaties waarin alleen ‘risicovolle’ activiteiten, die als gevaarlijk kunnen worden aangemerkt, zijn gereglementeerd.

In het zogenoemde Competentiegericht leren is het een toets om vast te stellen of een sportbeoefenaar de kennis, vaardigheden en houding heeft om zijn toekomstige sport te kunnen uitoefenen. Die proeve van bekwaamheid vindt plaats in de sportomgeving zelf, of in een nabootsing hiervan, en wordt afgesloten met een gesprek waarin het verloop en het resultaat van de toets aan de orde komen. Ook de keuzes die de leerling hierbij heeft gemaakt worden hierbij besproken.

Gezien de risico’s die wintersport met zich meebrengt, zowel menselijk als financieel gezien, is het niet ondenkbaar dat niet alleen leraren aan de vereiste kwalificaties moeten voldoen (proeve van bekwaamheid in het ski- of snowboardles kunnen/mogen geven), maar ook de wintersportbeoefenaars zelf (proeve van bekwaamheid in het kunnen/mogen skiën of snowboarden). Dat dit door de verzekeringsbranche (medische en materiële onkosten) en werkgeversorganisaties (verzuimkosten) nog niet wordt vereist, is opmerkelijk te noemen.
De vergelijking van wintersport met andere risicosporten zoals duiken, vliegen, auto- en motorrijden, etc. ligt namelijk voor de hand. Echter voor die sporten bestaan opleidings- en exameneisen, die voorwaardelijk zijn voor het zelfstandig mogen uitoefenen ervan. Zonder uitzondering bestaan de opleidingstrajecten voor die risicosporten uit respectievelijk theorie en praktijk. Heb je bijvoorbeeld geen rijbewijs (voorwaarde is het behalen van theorie-examen én praktijk-examen), dan mag je dus niet autorijden, Doe je dat toch, dan ben je strafbaar. Voor verzekeringsmaatschappijen is dat reden om niet tot uitbetaling over te gaan als je bij hen aan de bel trekt, dan geven zij niet thuis. Waarom er voor de wintersportbeoefenaars, al die recreanten op of buiten de piste, geen theorie en proeve van bekwaamheid met een verplicht karakter bestaat, is dus zondermeer een legitieme vraag.

Anders dan bij het traditionele wintersportonderwijs bestaat de wintersporttraining van Skiskills bewust uit een gedeelte theorie (mentale vaardigheden en ski-vaardigheden) en een gedeelte praktijk. De waarde van de theorie wordt gewoonlijk onderschat, terwijl voorwaardelijke kennis al veel problemen voortkomt (zoals bij de eerder genoemde risicosporten). Vanuit psychologisch oogpunt gezien wordt vaak onterecht gesproken van ski-angst, een etiquette dat door de betroffenen zelf, of door anderen, op hun voorhoofd wordt geplakt. In de meeste gevallen is het gevoel van onmacht (onwetendheid) de oorzaak en het gevoel van angst het gevolg. Over het algemeen geldt namelijk dat als je niet weet wat je precies moet doen in een ‘lastige’ situatie, de spanning logischerwijs toeneemt. In al die gevallen biedt het motto dat Skiskills huldigt, “Kennis is Macht”, al voldoende houvast om de vermeende angst te bestrijden. Skiskills besteedt ruimschoots aandacht aan dit psychologische mechanisme door hier allereerst theorie (praktische handvatten) voor te bieden, om deze daarna in de praktijk toe te passen. Skiskills maakt onderdeel uit van psychologisch adviesbureau Scansense te IJsselstein en is partner van SnowWorld (Zoetermeer).

Rijbewijs voor elke piste in Oostenrijk

Speciale banden


Skiskills is facilitair partner van SnowWorld (Zoetermeer)


Skiskills is aangesloten bij de
Nederlandse Ski-Vereniging


Skiskills is mediapartner van Respect The Mountains


Skiskills is zakenpartner van Scansense

0

Ski-angst is in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk te overwinnen

Posted in: Algemeen
  |  by:

Ski-angst is in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk te overwinnen

Deze vorm van angst manifesteert zich als een combinatie van fysiologische (functioneren van het lichaam), gedragsmatige en cognitieve (functioneren van de geest) reacties die op de piste ontstaan. Het is een subjectieve (persoonlijke) emotionele (gevoelsvolle) en cognitieve (mentale) toestand vóór of tijdens een evaluatiemoment, zoals het gebruik maken van een ‘hoge’ skilift, het afdalen van een ‘steile’ helling, het skiën op een ‘drukke’ piste of het ingehaald worden door ‘snelle’ medegebruikers van de piste.
Hierbij wordt bovenmatige ‘angst’ (spanning) ervaren voor het skiën zelf, voor het gemis aan controle, voor het falen en voor de eventuele negatieve gevolgen van het falen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ski-angst zowel een affectieve (gevoelsmatige) als een cognitieve (mentale) component heeft.

De affectieve, emotionele, fysiologische component (tension) heeft te maken met spanningssymptomen, zoals hartkloppingen, zweten (angstzweet), duizeligheid, misselijkheid en beven.

De cognitieve component (worry) omvat negatieve gedachten over falen (“Ik zal het niet kunnen, ik ben slecht aan het presteren”). Deze component zou verder bestaan uit zelf-gerefereerde cognities, namelijk vrezen voor het negatief oordeel van zichzelf (“Ik zal me dom voelen”), versus andere daaraan gerelateerde cognities (“De anderen zullen me dom vinden”). Vooral deze laatste zouden leiden tot slechtere ski-prestaties.

Beide componenten zijn natuurlijk sterk aan elkaar gerelateerd en kunnen elkaar ook wederzijds versterken. De negatieve gedachten zorgen ervoor dat men hartkloppingen krijgt en het feit dat men zich bewust is van die hartkloppingen en erover nadenkt, leidt op zijn beurt tot meer spanningssymptomen. De aanpak van dergelijke klachten begint dus bij het besef (kennis is macht) dat angstgevoelens en angstgedachten per definitie niet elkaars gelijken zijn.

Ski-angst is in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk te overwinnen door het optimaliseren van de cognitie (mentale weerbaarheid) en van de skitechniek.
De training tegen ski-angst van Skiskills bestaat daarom uit een combinatie van respectievelijk theorie (leslokaal) en praktijk (piste). Deze gecombineerde aanpak biedt een reële kans op succes, temeer omdat het een individuele maatwerktraining betreft. Elke training wordt namelijk gepersonaliseerd door de aanpak (moeilijkheidsgraad en tempo) op de persoonskenmerken, situatie en wensen van de deelnemer af te stemmen (intake). Skiskills is partner van psychologisch adviesbureau Scansense en van SnowWorld. Skiskills beschikt over lesbevoegdheid op beide terreinen.

Speciale banden


Skiskills is facilitair partner van SnowWorld (Zoetermeer)


Skiskills is aangesloten bij de
Nederlandse Ski-Vereniging


Skiskills is mediapartner van Respect The Mountains


Skiskills is zakenpartner van Scansense

0

Snow Obstacle Run in SnowWorld

Posted in: Algemeen
  |  by:

Snow Obstacle Run

Sneeuw in de zomer? Ja natuurlijk! Dankzij SnowWorld Zoetermeer zijn we al lang niet meer afhankelijk van de weergoden. Toch zijn er voor veel sneeuwliefhebbers wel andere obstakels om te overwinnen. Zo hebben skiërs en snowboarders met een beperking financiële steun nodig om te wintersporten. Wil jij ze helpen? Bestorm dan op 12 juni 2016 het parcours van de Snow Obstacle Run. Overwin de obstakels en maak het mogelijk dat jonge aangepaste skiërs en parasnowboarders hun sportieve dromen kunnen najagen.

De Snow Obstacle Run 2016 is een initiatief van de Nederlandse Ski Vereniging en de Mentelity Foundation, in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation, Ayers Rock en SnowWorld Zoetermeer.

• Locatie: SnowWorld Zoetermeer & Ayers Rock
• Datum: 12 juni 2016
• Tijd: vanaf 10:00 uur

Snow Obstacle Run

Dan zal bijvoorbeeld Jacqueline van der Linde zichzelf in het zweet en met kippenvel door de modder werken. Steun haar met jouw donatie, zodat nog meer jongeren kennis kunnen maken met het sporten waar zij zelf al zo lang ontspanning en energie uit haalt!

Actie Jacqueline van der Linde

0

Duurzaam effect van training tegen ski-angst; een deelnemersverslag

Posted in: Algemeen
  |  by:

Duurzaam effect van training tegen ski-angst; een deelnemersverslag

Van: Astrid van den Berg
Onderwerp: Mijn ervaringen tijdens de wintersport
Aantal lessen: module Ski-theorie 2 lessen en module Ski-praktijk 2 lessen

Ervaringsverslag
Datum: 13 februari 2016

Hallo Frans,

Vorig jaar in februari heb ik een training bij je gevolgd. Na de trainingsdag heb ik je beloofd om te vertellen hoe het mij vergaan is tijdens een volgende wintersportvakantie.

Van 30 januari tot 6 februari waren we in Hinterglemm. De eerste twee dagen ben ik alleen op de oefenweides bezig geweest en daarna zijn we naar ‘boven’ gegaan. Ik heb veel aan de training gehad, zo buig ik nu veel dieper door mijn knieën en hang ik meer naar voren. Daardoor heb ik gemerkt dat ik ook door sneeuwhopen kan skiën. Voorheen wilde ik krampachtig om sneeuwhopen heen gaan (omdat ik naar achter hing en het dus ook gewoon niet lukte om er doorheen te gaan), wat niet altijd de meest ideale route voor mij was.

Ik heb jouw goede raad ter harte genomen en heb alleen geskied waar en wanneer ik wilde.  De laatste dag heb ik grenzen verlegd en zijn we een klein rondje gaan maken. Eerst een paar keer van het oefenbaantje (ik sta ‘s ochtends een beetje stijf op de ski’s) en daarna naar boven via de Reiterkogel. Ik heb zonder buikpijn in de liften gezeten omdat ik nu zelf de regie had. En dat is mij heel goed bevallen. Ik ben zelfs voor een tweede keer van een, voor mij, steile piste afgegaan en dat voelde heel goed.

Ik wil je nogmaals bedanken voor de training van vorig jaar en heb aan deze wintersport een veel beter gevoel overgehouden dan de afgelopen jaren.

Hartelijke groet,
Astrid van den Berg
Naaldwijk

Evaluatieformulier
Datum: 18 februari 2015

Cijfer geboden dienst: 9
Persoonlijke noot: “Vooraf was ik in de veronderstelling dat mijn ‘gedrag op de psite’ voortkwam uit angst. De theorie gaf mij heel andere inzichten en waren een echte eye-opener. Het doortrekken naar andere situaties (werk) ervaar ik als zeer waardevol. Daarna door naar SnowWorld.: Oh, wat lijkt die theorie toch makkelijk, maar dan nog in de praktijk toepassen. Aan veel dingen tegelijk denken. Gevolg bewust(er) skiën. Techniek is ook aangescherpt, dus ik ga met een goed gevoel naar huis. Op naar de volgende wintersport!”

Certificaat
Datum: 18 februari 2015

Resultaat: “Skiën voor haar lust en haar leven doet zij voortaan veel bewuster. Ze is zichzelf en haar ski’s de baas, en dat maakt skiën veel leuker”.
Training: Skiskills-wintersporttraining, bestaande uit de module Ski-theorie 2 lessen en de module Ski-praktijk 2 lessen (is de ‘minimum-variant’)
Slogan: Skiskills geeft zicht op overwinning
Trainer: Frans Karremans

0

Belangrijke stappen om ski-angst te overwinnen

Posted in: Algemeen
  |  by:

Belangrijke stappen om ski-angst te overwinnen.

Wat is er mooier dan je echt vrij te voelen op een besneeuwde bergtop in een sprookjesachtige natuur? Deze vraag lijkt moeilijk te beantwoorden, alsof er geen tegendeel mogelijk is. Dat geldt beduidend minder voor iemand die zich niet zo zeker voelt bovenop zo’n imposante berg. Met een lift naar boven gaan kan al spannend zijn, laat staan een piste afdalen die je méér vraagt dan je lief is. Vrijwel iedere wintersporter kent wel dat gevoel van twijfel en stort zich wel eens in een avontuur waar de afloop niet zeker van is. De eerlijkheid gebied te zeggen dat een skihut daardoor ook wel als toevluchtsoord dient.

Bron:
Infoblad Skiskills

De menselijke geest is bijzonder creatief in het bedenken van oplossingen, maar ook in het bedenken van problemen. Beiden passen in hetzelfde proces van ontwikkeling en vooruitgang. Maar onze geest kan ook dingen bedenken die ons tegenwerken. Een reeks treffende voorbeelden vind je op onderstaande site; kijk maar naar de lijst van alle verschillende angsten. In het geval van een angstprobleem is het een belangrijke eerste stap om te beseffen waar deze angst vandaan komt. Dat betekent niet dat we per se in het verleden hoeven te spitten om het antwoord te vinden op waaróm iemand nu specifiek bang is. Overactiviteit verstoort je lichaamsfuncties en dit verstoort dan weer het denken. Er ontstaat een programmafoutje en hieromheen een gedragspatroon: het onderbewuste is zelf een creatief proces gestart om de angstgevoelens te legitimeren. Maar: ze zijn een onterecht signaal van je lichaam; er is in gevallen van irreële angsten namelijk redelijkerwijs geen sprake van écht gevaar. Het zijn loze gevoelens en gedachten die er alleen maar zijn omdat je zenuwstelsel een ‘verklaring’ heeft gezocht voor de actieve conditie waarin het verkeert (je angstmechanisme is op de ‘aan’-knop blijven steken en denkt nu dat dit normaal is). De beste manier om van je angstklachten af te komen, is een goede coach of therapeut vinden die dit precies snapt. Daar zijn er jammer genoeg maar weinig van. De meeste therapieën, inclusief cognitieve gedragstherapie, gaan met de angst aan de slag en niet met de oorzaak. Dit heeft een contraproductief effect. De eerste stap is je angst te ontmaskeren: door de beelden en gedachten in je hoofd af te stemmen op de werkelijkheid. Zo kom je uit de cirkel en reageert jouw lichaam met nieuw, niet-angstig gedrag. Omdat het voor jouw lichaam en zenuwstelsel veel makkelijker is om niet-angstig te zijn, kan dit proces razendsnel plaatsvinden.

Bron:
Waar komen al die vreemde angsten toch vandaan en hoe kom je er vanaf?

0
Page 1 of 6 12345...»